Fotball-VM Russland 2018

Fotball-VM 2016 i Russland er forbi for lenge siden, men vi lar artikkelen stå som den er. Om du er ute etter mer fotballstoff, kan du se vår artikkel om tipping på fotball.

Fotball-VM i Russland

Verdensmesterskapet i fotball nærmer seg med stormskritt. Årets mesterskap er lagt til vårt naboland Russland. Det begynner den 14. juni med åpningskampen i Moskva mellom vertslandet Russland og Saudi-Arabia. Deretter blir det fotball i en hel måned med gruppespill og utslagsrunder helt frem til finalen i Moskva den 15. juli.

Tippe på oddsen? Dette er de beste norske bettingsidene

Årets mesterskap er det 21. i rekken

Fotball-VM i 2018 vil bli det 21. mesterskapet som avvikles. Det ble arrangert verdensmesterskap i fotball for første gang i 1930. Det gikk i Uruguay i Sør-Amerika. Siden er det med unntak av i 1942 og 1946 blitt avviklet VM i fotball hvert fjerde år.

Til årets mesterskap er det 32 land som stiller med sitt beste landslag. Alle sammen har kvalifisert seg gjennom gruppespill. Unntaket er Russland som var sikret plass i mesterskapet som vertsnasjon. Noen land har også vært igjennom play off etter at kvalifiseringsspillet var over. Det har dermed ikke vært en enkel reise for mange å komme seg til Russland og fotball-VM 2018. Noen fotballstorheter som Italia, Nederland og Chile klarte det heller ikke.

Det har dermed ikke vært en enkel reise for mange å komme seg til Russland og fotball-VM 2018. Noen fotballstorheter som Italia, Nederland og Chile klarte det heller ikke.

Under det første mesterskapet i 1930 var det helt annerledes. Da var det 13 land som deltok, og alle var invitert til mesterskapet. I 1930 var det ikke akkurat høykonjunktur i verdensøkonomien og de europeiske fotballnasjonene stod ikke i kø for å få bli med. Det var langt å reise til Sør-Amerika, og med trange økonomiske tider var det ingen land i Europa som hadde særlig lyst til å betale store reisekostnader. Det endte faktisk med at lederen av Det internasjonale fotballforbundet FIFA, franske Jules Rimet måtte be Jugoslavia, Romania, Belgia og Frankrike om å bli med.

32 lag kjemper om heder og ære

Tidene har forandret seg og til nåtidens mesterskap er det rift om plassene. Under året VM er deltagerlandene plassert i åtte grupper med fire lag i hver. Noen grupper er tøffere enn andre, mens enkelte land på papiret i alle fall, har fått en enklere vei til cup-spillet. Etter de 48 gruppespillkampene går de to beste i hver gruppe til 8-delsfinalene som starter den 30. juni. Da er det vinn eller forsvinn. Og slik går det via kvartfinaler og semifinaler frem til henholdsvis bronsefinale og selveste VM-finalen den 15. juli.

Hvem som kommer til finalen gjenstår å se, men blant eksperter og forhåndsanalyser ser det ut til å bli Brasil mot Tyskland. Sånn er det også blant bookmakere, med Brasil som en liten favoritt foran regjerende verdensmester Tyskland. Det betyr dermed at om man vil spille på hvem som blir verdensmester i fotball i 2018 får man minst penger igjen om Brasil vinner, mens det gir litt bedre betalt om Tyskland forsvarer tittelen.

Ingen andre land er i stand til å utfordre disse to. På papiret og før mesterskapet spilles. Blant forhåndsanalyser og bookmakere er det Spania og Frankrike som vil kjempe om bronsemedaljen. Ingen utfordrere der heller, men de ligger milevis bak de to store favorittene når man ser på oddsene som settes. Bak disse igjen kommer Argentina med Messi i spissen.

Alltid overraskelser i et fotball-VM

Men så skal det nå en gang spilles fotball i to ganger 45 minutter ganske så mange ganger før VM-trofeet deles ut. Og alle mesterskap har vist at noen storfavoritter skuffer, samtidig som det er noen outsidere som overrasker stort. Slik kan det fort også gå i Russland. VM-historien har vist at det er land man ikke forventer så mye av før mesterskapet som plutselig fungerer sammen, kommer i flytsonen, slår storfavoritter og ender på en god plassering.

Slik var det med Kamerun i 1990. Mange gledet seg over det flotte spillet til de afrikanske løvene den gangen, og de var for alltid sikret en plass i mange fotballhjerter. Det samme skjedde under forrige VM i Brasil i 2014. Da var det Costa Rica som ble den store overraskelsen og som gledet mange i løpet av mesterskapsdagene. Etter å ha vunnet sin gruppe foran Uruguay, Italia og England, beseiret landet Hellas i 8-delsfinalen. I kvartfinalen holdt de Nederland til uavgjort helt frem til det endte med tap i straffesparkkonkurransen. For keeperen Keylor Navas, som storspilte under mesterskapet, endte det med overgang til Real Madrid. Og der har keeperen etterpå vært med på å vinne hele tre finaler på rad i Champions League. Et fotball-VM kan gi mange positive endringer i fotballkarrieren til enkeltspillere, om laget man spiller på gjør det bra og kommer langt i mesterskapet.

VM er en god anledning til å bli bedre kjent i Russland

Årets mesterskap er altså lagt til vårt naboland Russland. De fleste nordmenn tenker nok ikke på det som et naboland, men spør man folk øst i Finnmark er det ingen tvil. Russland er naboen i øst. I løpet av verdensmesterskapet skal det spilles fotball i elleve russiske byer. Selv om det ikke skal spilles kamper hverken i Sibir eller i de helt østlige delene mot Asia, blir det VM-fotball i store deler av det vidstrakte landet.

Russland strekker seg over hele elleve tidssoner, men heldigvis for de av oss som bor vest i Europa, blir ikke tidsforskjellene særlig merkbare. Den vertsbyen som ligger lengst foran i tid er Jekaterinburg. Normalt er det en tidsforskjell på fire timer, men siden Russland kuttet ut sommertiden i 2011 er det kun tre timers tidsforskjell under fotball-VM. Det blir dermed ikke nødvendig å sitte oppe om nettene for å få med seg kampene fra mesterskapet.

For de som er mest ivrig og følger landslaget sitt under alle mesterskap kan det med andre ord bli litt reising i løpet av den måneden mesterskapet varer. Gruppespillene foregår ikke bare i en by, så man må beregne store reiseavstander og kostnader om man skal heie på landslaget sitt under hver eneste kamp. Imidlertid gir det jo også en fin anledning til å bli bedre kjent med russisk kultur og natur. Og ikke minst lære mange av de elleve vertsbyene bedre å kjenne. Er man opptatt av historie og arkitektur, vil man raskt skjønne at alle byene har mye å by på. Det gjelder også for nordmenn som eventuelt vil få med seg fotball-VM på kloss hold. Visste du forresten at Russlands første president Boris Jeltsin ble født i Jekaterinburg?

Videre lesning: Dette må du vite om tipping på fotball

Dobbelt engasjement med sportsbetting

Det å se på og la seg underholde av kampene som spilles, er nok for de aller fleste. Likevel finnes det de som gjerne vil krydre denne opplevelsen litt. Ha litt ekstra spenning samtidig som man ser på idretten som utspiller seg på fotballbanen. Denne spenningen kommer i form av sportsbetting.

Det er nemlig ikke få av oss som gjerne vil spille litt på kampene også. Å foreta noen veddemål på VM-fotballen. Og går man for dette blir det gjerne dobbel spenning og ekstra engasjement. Da er man spent på resultatet av en kamp av sportslige årsaker og på grunn av det man har spilt på. Dermed heier man som vanlig på favorittlaget sitt, men samtidig heier man kanskje litt ekstra fordi man også har spilt på seier eller antall mål. Da blir det fort ekstra stor stemning og engasjement i stuen.

Et hav av spillmuligheter

For de som ønsker å spille litt på kampene under verdensmesterskapet i fotball er det et hav av muligheter for veddemål. Tiden da man bare kunne spille på resultat ved kampslutt er for lengst forbi. Nå handler det om mye mer enn hjemmeseier, uavgjort eller borteseier. Det vil si det handler fremdeles om det, og de fleste spiller nok på sluttresultatet, men det handler om så mye mer.

I takt med den teknologiske utviklingen er hele verden blitt et marked. Det gjelder også innenfor sportsbetting. Derfor er så godt som alle bookmakere på nettet. Og for den som gjerne vil spille betyr det at man kan velge og vrake blant spill på odds hos mange bookmakere. Det betyr at man kan finne de samme spillmulighetene mange steder, men også at man kan spille der man får de beste betingelsene på det man vil spille på. Det er morsomt å vinne når man spiller. Det er enda mer morsomt å vinne mer på det samme spillet.

Hver kamp har mye spennende det kan spilles på

Titter man litt rundt hos de forskjellige bookmakerne ser man at de florerer av spillmuligheter på alle de 48 kampene som skal spilles i det innledende gruppespillet. På enkelte av disse kampene kan det spilles på rundt 70 forskjellige ting. Det er enormt mye, og det virker nesten som om det kun er fantasien som setter begrensninger på dette.

Det kan spilles på sluttresultat og pauseresultat i den aktuelle kampen. Man kan vedde på hvor mange mål som er scoret til pause og hvilke spillere som tildeles gult eller rødt kort.

Mål er viktig for underholdningen i fotball. Det er det også når det skal veddes. Det kan spilles på hvor mange mål som scores av hjemme- og bortelag. Hvem som vinner uten å slippe inn mål, og hvilket lag som scorer i begge omganger.

Og målscoringen kan brytes ned på enkeltspillere. Det kan settes bet på hvilken spiller som scorer mål først, hvem som lager to eller flere mål i samme kamp, hvem som lager hattrick og hvem som putter inn en goal i begge omganger.

Det kan spilles på uendelig mye, og ønsker man å krydre noen kamper med spill på odds, må man bare stikke innom på nettsiden hos en bookmaker og se hva som er mulig for den aktuelle kampen.

Vil du spille på Fotball-VM? Det kan du gjøre hos MrGreen

back to top