Tippe på hest

Sist oppdatert:
Odds på hest

På denne siden

  Å tippe på hest her til lands betyr som regel å tippe på trav. Hos online bettingselskaper kan du også finne odds på galopp – som er langt mer populært internasjonalt – men norske tippere foretrekker travsport. 

  Det finnes flere store travbaner rundt om i Norge, og en rekke berømte travhester og kusker er norske. I denne artikkelen lærer du mer om å tippe på hest online. Det inkluderer en del praktisk informasjon, gode råd om hva du bør vurdere når du skal velge din hest i et løp, samt en oppsummering av noen av årets store travløp i Norge og resten av verden.

  Anbefalte bookmakere for hestespill

  • Betal med Visa
  • Norske nettsider
  • Odds på norsk idrett
  Oddsbonus
  1000 NOK
  Regler og vilkår gjelder. Spill ansvarlig. 18+
  • God oddsbonus
  • Betal med Visa
  • Raske uttak
  Oddsbonus
  1000 NOK
  + Rewards Club
  Regler og vilkår gjelder. Spill ansvarlig. 18+
  • 3 + 1 freebet
  • 10% ubegrenset cashback
  • Raske uttak
  500 EUR CASHBACK
  umiddelbart på EURO24
  Regler og vilkår gjelder. Spill ansvarlig. 18+
  • Betal med Visa
  • Cashback
  • Free bet
  ODDSBONUS
  100% comboboost + 10% cashback
  Regler og vilkår gjelder. Spill ansvarlig. 18+
  • Norske nettsider
  • Lisens fra Malta
  • Betal med Visa
  Oddsbonus
  2100 NOK
  + 10% cashback
  Regler og vilkår gjelder. Spill ansvarlig. 18+

  Slik tipper du på trav 

  Å tippe på trav er svært enkelt når du først har satt deg inn i det. Likevel, krever det kanskje litt mer kunnskap enn en del andre former for oddsspill hvis du virkelig vil ha fullt utbytte av alle muligheter som foreligger. 

  Det aller første du må ordne for å tippe på hest er en aktiv konto hos en bettingside. Det fikser du slik:

  1. Besøk en velrennomert bettingside
  2. Fyll inn konto for å registrere deg
  3. Bekreft kontoopprettelsen når du bes om det
  4. Sett inn penger 
  5. Åpne menyen for hestesport

  Generelt sett er odds på hest å finne på en egen meny hos tippeselskapene. Årsaken er enkelt og greit at en oddsmeny for trav og annen hestesport tar opp svært mye plass, og i tillegg har et annet format enn det som er tilfelle for øvrig tippeidretter.

  På travmenyen, åpner du det løpet du har lyst til å spille på. Du får nå se en oversikt med navn på alle hestene, med tilhørende odds. Du klikker på hesten du tror vil vinne løpet, og fastsetter ønsket innsats. Du velger også hvorvidt du ønsker å tippe på at sin hest vinner, eller kommer blant de tre beste. Dette lærer du mer om i et eget punkt lenger ned i artikkelen.

  I noen tilfeller kan du kombinere spill på en rekke travløp på samme kupong i et system eller en akkumulator. Dette er en svært populær måte å tippe på trav på her i Norge.  

  Travodds: vanligste oddsobjekter 

  Når det gjelder å tippe på hest, så foreligger i og for seg kun ett oddsobjekt. Det er å tippe på hvilken hest som vinner et gitt løp. Det som gjør dette litt mer snedig er at det er to måter å gjøre det på. Du kan tippe på «vinne» eller «each way».

  Vinne eller each way

  Når du skal tippe på trav, kan du spille enten på at din utvalgte hest vil vinne løpet eller at hesten kommer blant de 3 beste. For å velge førstnevnte klikker du «vinne» på kupongen, for sistnevnte klikker du «each way». 

  Velger du «vinne» får du den oppgitte oddsen på ditt spill. Velger du «each way» får du en prosentandel av oddsen, ofte en femtedel. 

  Det vil altså si at for en hest med 10 i odds, får du 10 ganger pengene + innsatsen i gevinst hvis du spiller på at den skal vinne og den faktisk gjør det. Spiller du «each way» får du kun 2 i odds, men vinner til gjengjeld om hesten kommer på enten 1., 2. eller 3. plass.

  Dette medfører at du bør spille på «vinne», hvis du satser på en hest med lave odds i utgangspunktet. Spill på «each way» egner deg derimot for tippe på hester med høyere odds. 

  Akkumulatorer og systemer

  Du kan kombinere en rekke løp på en kupong, slik at du får en akkumulator. Du kan også plassere flere løp som del av et valgfritt system. På den måten får du sjansen til å spille med meget høye odds, selv om jo vinnersjansene minker for hver objekt du føyer til kupongen.

  Et system gir deg lavere risiko enn en akkumulator siden du kan vinne selv om du ikke treffer med alle tipsene dine. Til gjengjeld er dette en dyrere måte å tippe på. 

  Tippetips for hest

  En ting som gjør det litt annerledes å tippe på hest, sammenlignet med tipping annen idrett er at oddsmenyen inneholder langt mer informasjon. Det er også grunnen til at mange selskaper skiller ut hestesport på en egen meny – de er rett og slett meget plasskrevende. 

  For å få fullt utbytte av å tippe på trav bør du forstå hva de forskjellige tingene på menyen betyr, og hvordan du kan bruke denne informasjonen til å tippe klokere. La oss se på noen av de viktigste faktorene hver for seg.

  Form

  Dette er nok det aller viktigste. Hvordan en hest har prestert i nylige løp har svært mye å si for hvordan den vil prestere. Husk å sjekke flere hester, slik at du får en oversikt over hele feltet. 

  Det er også verdt å undersøke hvilken type løp en hest har gjort det bra i. Er hesten god på den gjeldende distansen? Har hesten gjort det godt med nåværende kusk, og så videre.

  Oddshistorikk

  Oddsen på en travhest går opp og ned hele tiden frem til løpet starter. Hvor mye penger som satses på hestene i feltet styrer dette. Jo mer penger tipperne setter på en hest, jo lavere blir oddsen. 

  Ved å sjekke oddshistorikken ser du hvordan utviklingen har vært. Har hesten plutselig fått mye lavere odds, peker det mot at tipperne har stor troa på den. Stiger hestens odds viser det at tipperne ikke stoler på den.

  Distanse

  Forskjellige travløp har forskjellig distanse, og forskjellige hester har sine preferanser her. Noen er seige langdistanse travere, mens andre foretrekker spurt. Sørg for å velge riktig hest i henhold til løpets distanse.

  Kusk

  Innen trav har en god kusk svært mye å si. Flere norske kusker har oppnådd legendestatus ved å vinne tusenvis av løp, og tjent inn gode penger som gevinst for oddsspillere. Husk å sjekke kuskens meritter, ikke bare hestens når du skal tippe på trav.

  Trener

  Også hestens trener kan være en indikasjon på hva slags vinnersjanser den har. Enkelte suksesstrenere står bak vinner etter vinner. Særlig i et løp med ukjente, unge hester som ikke har mange løp bak seg og man dermed ikke vet mye om kan det være lurt å sjekke trenernes identitet. Det samme poenget gjelder også om eieren.

  Opphav

  På travmenyen står gjerne også navn på hver hests mor og far. Dette kan også være relevant når det gelder yngre hester uten lange merittlister hvor vi kan sjekke formen en rekke løp bakover i tid. 

  En hest med god stamtavle har gjerne arvet fordelaktige kvaliteter, så et godt opphav har mye å si. Skal du tippe på et løp med ubeskrevne 2-åringer, lønner det seg å sjekke hva slags meritter foreldrene hadde å vise til.

  Alder 

  Alder på hesten står alltid oppgitt på travmenyen. Eldre hester kan være sterkere og mer utholdende enn unge. De kan også etter hvert miste noe av hurtigheten. Dette er i og for seg sjeldent relevant for å velge hvilken hest du skal tippe på, da feltet i et travløp som regel består av jevnaldrende hester. 

  Mest populære trav-begivenheter å tippe på

  Det avholdes hundrevis av travløp hvert år her i Norge, og du kan tippe på de aller, aller fleste av dem hos online bettingselskaper. I tillegg får du tilgang til et utall med løp i Sverige, USA, Frankrike og de andre store travnasjonene rundt om på kloden. La oss nå se på noen av de store løpene som avholdes i løpet av travsesongen. 

  Store norske travløp

  Her til lands er travsporten den soleklart dominerende formen for hestesport, og den nest største tippeidretten etter fotball. Vi har travbaner i mange deler av Norge, og flere av dem har minst et storløp per år.

  Det inkluderer løp som: 

  • Oslo Grand Prix, Bjerke
  • Ulf Thoresens Minneløp, Jarlsberg
  • Bork Rigels Minneløp, Leangen
  • Forus Open, Forus

  Bor du i nærheten av en større travbane, så er det helt klart å anbefale å stikke innom om du har mulighet til det. Å se et storløp live gir en ekstra intens og spennende opplevelse når du tipper på hest.

  Store svenske travløp

  Også i Sverige er det trav som dominerer når det gjelder hestesport. Svenskene avholder en lang rekke årlige storløp.

  Blant de mest populære kan vi nevne eksempler som: 

  • Elitloppet, Solvalla
  • Åby Stora Pris, Åbytravet
  • Hugo Åbergs Memorial, Jägersro
  • Sto-EM, Solvalla
  • Sundsvall Open Trot, Bergsåker

  Her er det nok på sin plass å fremheve Elitloppet. Dette er å anse som et av de aller ypperste travløpene i verden, og et viktig høydepunkt på hestesportskalenderen hvert år. Svært mange tippere legger inn en kupong for anledningen.

  Store travløp resten av verden

  Selv om det først og fremst er i Skandinavia at trav er den ledende hestesporten foran galopp, finnes det flere viktige løp i andre deler av verden også.

  Det inkluderer for eksempel:

  • Prix d’Amérique, Hippodrome de Vincennes, Frankrike
  • International Trot, Yonkers Raceway, USA
  • Gran Premio Lotteria, Ippodromo di Agnano Italia

  Mens Prix d’Amérique nok er det eldste og historisk sett mest prestisjefylte travløpet på kloden, er det International Trot i USA som omtales om «Trav-VM». Her snakker vi altså om kremen av internasjonal travsport.  Så langt har to norske hester gått seirende ut i International Trot.

  18+

  Vi tar spillersikkerhet og spillrelatert problematikk på alvor. Denne nettsiden inneholder informasjon om gambling og betting, og derfor ber vi deg bekrefte at du er 18 år eller eldre, før du får tilgang til nettstedet.

  EU Flag

  Selv om mange av tjenestene som beskrives på denne siden kan brukes mens du er i Norge, er nettsidens innhold laget for norskspråklige individer som reiser- eller er bosatt utenfor Norges landegrenser. Hvis du befinner deg i Norge, anbefaler vi at du spiller hos Norsk Tipping.